In de auto

Brandbestrijding in en om de auto

Een autobrand komt altijd onverwachts. Zorg er daarom voor dat u voorbereid bent op mogelijke gevaarlijke situaties. Een brandblusser in de auto is in Nederland niet verplicht, maar daarom niet minder zinvol. Er kan brand kan ontstaan als gevolg van bijvoorbeeld een defect in de auto, een botsing of een aanrijding. Vooral brand als gevolg van een ongeval kan gevaarlijk zijn zijn. Als er inzittenden gewond, bekneld of bewusteloos zijn geraakt, kan een brandblusser levens redden!    
 
 Tijdig blussen kan de schade beperken 
Foto: VEBON

Brandblussers

Brandblussers zijn bedoeld om beginnende branden te blussen. De brandweer is er pas na 10 minuten. Ben je tijdig met blussen dan kan de schade beperkt blijven. Het is dus zinvol om een blusser in de auto te hebben. Veiligheid staat natuurlijk voorop, als de brand snel in omvang toeneemt dan is een veilige plek zoeken de enige oplossing. Neem nooit onnodige risico’s en voorkom het inademen van rook. Rook is minstens zo gevaarlijk als brand. Rook is vaak giftig, heet en kan snel blijvende schade veroorzaken bij inademen.

Tip

Plaats de brandblusser bij voorkeur voorin de auto op een voor de bestuurder makkelijk te bereiken plek. Verder geldt dat hoe klein een brandblusser ook is, los liggend in de auto kan het een gevaar opleveren tijdens het rijden. Wees dus voorzichtig met een brandblusser en zorg dat deze altijd goed vastgemaakt is. Dit kan met speciale bevestigingsbeugel. Een extra klembeugel om de brandblusser heen voorkomt dat de brandblusser eenvoudig uit de bevestigingsbeugel kan geraken bij stevig remmen. Dergelijke klembeugels zijn eenvoudig te verwijderen.
 
 
Een goede plek voor bevestiging van de brandblusser

 
Altijd bereikbaar 
 Speciale beugel voorkomt gevaar bij remmen
 Plaats de blusser nooit in de achterbak
Foto: Berki Brandbeveiliging

Wettelijke vereisten

In Nederland niet wettelijk vereist, maar in sommige (Europese) vakantielanden is het een onderdeel van de verplichte uitrusting van een auto. Voorbeelden: België, Roemenië, Bulgarije, Polen, Turkije en Griekenland.

De Europese Commissie heeft een app ontwikkeld waarmee alle Europese verkeersregels en veiligheidsvoorschriften in een handig overzicht op een smartphone of tablet zijn terug te vinden. Deze app ‘GoingAbroad’ geeft ook aan of een brandblusser verplicht is.


 Download de gratis app door op het icoon te klikken

Hybride en elektrische auto's

Hybride en volledig elektrische auto's zijn uitgerust met een groot aantal veiligheidsvoorzieningen die ervoor moeten zorgen dat het hoogspanningsbatterijpakket optimaal beschermd worden tegen kortsluiting. Let op de geschiktheid van de brandblusser voor de brandklassen A en B. A-klasse betekent geschikt voor vaste stoffen; B-klasse betekent geschikt voor vloeistofbrand.

Autobrand! Wat nu?

  • Parkeer de auto op een veilige plek
  • Zet de motor af
  • Ontgrendel de motorkap
  • Laat passagiers uitstappen en zich op veilige afstand houden en de hulpdiensten waarschuwen
  • Doe alle ramen en deuren dicht en pak bij het uitstappen de brandblusser
  • Probeer eventueel hulp van medeweggebruikers te krijgen
  • Ontdekt u brand bij een andere weggebruiker, laat dan eerst alle inzittenden de auto verlaten. Indien mogelijk kan iemand anders alvast beginnen met blussen