FAQ blusdekens

Hier vindt u antwoorden op veelgestelde vragen 

Wat is een blusdeken?

Een goede blusdeken is gemaakt van onbrandbaar materiaal, wat zoveel inhoudt dat een blusdeken is gemaakt van materiaal dat niet of erg moeilijk in brand kan vliegen. Je kan een blusdeken goed gebruiken om een kleine (keuken)brand te blussen of wanneer iemands kleding in de brand staat. Wanneer je een blusdeken om die persoon heenslaat is het vuur namelijk snel gedoofd aangezien zuurstof aan de brand wordt onttrokken. Zorg dus dat de deken nauw om de persoon sluit.
Belangrijk: Begin de zuurstof te verdrijven van boven (de nek) naar beneden (de benen)! Hierdoor wordt “schoorsteenwerking” zoveel mogelijk voorkomen!

Waarvoor gebruik ik een blusdeken?

Met een blusdeken kunnen de vlammen van een beginnende brand gedoofd worden. De deken zorgt er voor dat er geen zuurstof bij de brand kan komen. Blusdekens zijn niet geschikt voor het blussen van verder ontwikkelde branden; een blusdeken moet binnen 30 seconden na ontbranding gebruikt worden. Omdat een blusdeken alleen gebruikt kan worden in de allereerste seconden na ontstaan van de brand, kan hij nooit in de plaats komen van andere blusmiddelen, zoals brandblussers en/of brand- slanghaspels. Objecten die niet goed afgedekt kunnen worden, kunnen niet geblust worden met een blusdeken.

Waarom een blusdeken?

Veel branden ontstaan in de keuken tijdens het bereiden van eten. Ook een nagloeiende of brandende lucifer in de vuilnisbak kan brand veroorzaken. Met een blusdeken kunnen onder andere brandende vuilnisbakken, kleding en vlam in de pan eenvoudig en veilig worden afgedekt en gedoofd. Wij adviseren een frituurbrand nooit met een blusdeken te blussen omdat dit te heet is. Gebruik een vetbrandblusser (let op brandklasse F), die zijn geschikt voor het blussen van olie- en vetbranden!

Hoe herken ik een goede blusdeken?

Ook de opschriften van een blusdeken kunt u in een aantal gevallen niet vertrouwen. Vraag de leverancier daarom altijd naar een testrapport van een onafhankelijk testhuis. Of kijk op deze site onder Welke producten zijn veilig?

Wanneer ben ik op tijd met het gebruik van een blusdeken?

Gebruik de deken direct nadat de brand is ontstaan. Brandt uw (frituur)pan al langer dan 30 seconden? Een minuut/enkele minuten? Neem dan geen enkel risico en gebruik een vetbrandblusser. De olie/het vet in uw pan wordt nadat deze in brand staat steeds heter en het wordt steeds moeilijker blussen met een blusdeken.

Op mijn blusdeken staat BS EN 1869. Wat betekent dat?

BS EN 1869 is de Engelse versie van de NEN-EN 1869. Het feit dat dit op uw deken staat betekent niet dat deze ook direct voldoet aan die norm. Dat is wel gebleken uit het onderzoek van de Voedsel- en Warenautoriteit in december 2013. VEBON acht het van belang dat blusdekens getest worden om aan te tonen dat ze ook daadwerkelijk voldoen aan de NEN-EN 1869. Om dat aan te tonen is een certificaat of een testrapport van belang.

Hoe lang is een blusdeken houdbaar?

Een deken met een testrapport blijft zeker enkele jaren goed. Op veel dekens is echter weinig informatie over de houdbaaheid terug te vinden. Navraag bij leveranciers leert ons dat dekens ten minste 5 jaar goed blijven.

Moet ik een deken controleren?

Wij adviseren de deken niet te controleren en dus vooral niet uit de verpakking te halen om te controleren. Het is moeilijk om een blusdeken weer netjes terug te vouwen en nog lastiger om deze weer onbeschadigd in de verpakking terug te stoppen. Laat deken dus in de verpakking en gebruik deze alleen in geval van brand!