Feiten en cijfers

Aantal autobranden

Schadeoorzaken worden bij het Centrum voor Verzekeringsstatistiek (CVS) niet bijgehouden, dus er zijn ook geen cijfers over aantallen autobranden bekend. Doorgaans zijn geheel of gedeeltelijk uitgebrande auto’s technisch en/of economisch total loss. Voor zover ze casco verzekerd zijn en de verzekeraar  moet de cascoschade vergoeden, zal de auto conform Bedrijfsregeling 16 worden afgevoerd naar een autodemontagebedrijf en verplicht gecontroleerd worden gesloopt. Waar verantwoord herstel van de auto nog mogelijk is, zal deze hersteld worden.

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) houdt wel het aantal buitenbranden bij . In 2012 bedroeg dat bijna 20.000 branden. Met 21% (ca. 4200) van de branden vormden de branden in personen- en sloopauto’s een belangrijk aandeel in de buitenbranden. De oorzaken van deze branden zijn niet apart gespecificeerd.

Bron: Brandweerstatistiek 2012

Aantal slachtoffers door koolmonoxide

Jaarlijks zijn er 5 tot 12 dodelijke slachtoffers te betreuren.En worden er honderden mensen behandeld met koolmonoxidevergiftiging.

Woningbranden

In 2012 zijn 4200 binnenbranden in woningen door de brandweer geregistreerd. Van de branden in etage- en eengezinswoningen in rij was de meest voorkomende oorzaak een defect of verkeerd gebruik van een apparaat, zoals een wasdroger, frituurpan, televisie of fornuis.

Aantal doden en gewonden door woningbranden

In 2012 zijn er 28 dodelijke slachtoffers gevallen bij branden in woningen. Dat waren er 6 meer dan in 2011. Jaar op jaar kan dit aantal flink verschillen. Minder dan 40 procent van de dodelijke slachtoffers bij brand vielen in 2012 bij woningbranden. Daarnaast raakten bijna 472 personen gewond bij branden in woningen, waarvan 167 in een eengezinswoning in rij. In etagewoningen vielen er 115 gewonden en bij branden in vrijstaande woningen waren dat er 41.