Rookmelders

De meeste slachtoffers bij brand vallen door het inademen van rook. Als u slaapt, ruikt u niets. U wordt dus niet wakker van de rooklucht. En doordat de rook veel giftige gassen bevat, raakt u al snel in een diepe bewusteloosheid. Vaak al binnen enkele minuten! Rookmelders zijn dus echt van levensbelang.
 Rookmelders redden levens

Plaatsing van een rookmelder

Hang rookmelders op aan het plafond van elke ruimte waarop slaapkamers uitkomen. Meestal is dat een overloop, hal, of gang. Maar het kan ook een andere kamer zijn. Aan het plafond van het trapgat is ook een goede plaats. In woningen met een woonlaag (bungalow, flat) is één rookmelder meestal voldoende. De beste plaats ervoor is de gang of hal waar de meeste kamers op uitkomen. Zorg ervoor dat u het geluid van de rookmelder in iedere slaapkamer kunt horen! Bij woningen met meerdere woonlagen doet u er verstandig aan op iedere verdieping een melder te plaatsen, bij voorkeur op de slaapverdieping, boven de trap tegen het plafond. Vermijd plekken waar waterdampen of dampen van bakken en braden hangen, zoals dichtbij de deur van een douche/badkamer of in de keuken.

Tips

  • Hang rookmelders direct op na de aankoop. Alleen een werkende rookmelder redt levens!
  • Lees en bewaar de gebruiksaanwijzing.
  • De beste plaats voor de rookmelder is aan het plafond en nooit in de hoeken.
  • Test de rookmelder regelmatig. 
  • Verwijder maandelijks het stof van de rookmelder. Dit kan met een stofdoek of eventueel met stofzuiger.
  • Haal nooit de batterij uit de rookmelder, anders om deze te vervangen. Bij sommige rookmelders kan je zelfs de batterij niet vervangen. De batterij heeft in dat geval vaak 10 jaar levensduur.
  • Verf nooit de rookmelder en houd de openingen vrij. De detector kan anders hierdoor slecht functioneren.

Onderhoud

Controleer wekelijks de werking van een rookmelder door de testknop te gebruiken. Hiermee wordt de alarmwerking, de detectiekamer, het elektronische circuit en de batterijspanning getest. Test het apparaat nooit met rook of vuur. Dit vervuilt de detectiekamer waardoor de werkzaamheid van de rookmelder wordt beïnvloed. Maak rookmelders alleen schoon met de zachte borstel van een stofzuiger, of gebruik een licht vochtige doek voor de deksel. Doe dit minimaal 4 keer per jaar. De binnenzijde van de rookmelder mag niet gereinigd worden. Bij een rookmelder met een losse batterij moet deze eenmaal per jaar worden vervangen, tenzij gebruikgemaakt wordt van lithiumbatterijen met een lange levensduur. Als een ruimte wordt verbouwd of geschilderd, haal de rookmelder dan tijdelijk weg of dek deze af door plastic- of aluminiumfolie. Rookmelders mogen nooit worden geverfd. Vervang de batterij zodra de rookmelder het lege batterij signaal aangeeft.