Waar moet ik op letten?

Waar moet ik op letten?

Het is van belang dat u kunt vertrouwen op veiligheidsproducten. Dergelijke producten moeten functioneren op het moment dat u ze nodig heeft. Het is daarom van het grootste belang dat de producten voldoen aan bepaalde (wettelijke) eisen.

Woningbrand

Veel mensen gaan er van uit dat ze thuis nooit met brand te maken zullen krijgen. Maar in 2012 zijn 4200 binnenbranden in woningen door de brandweer geregistreerd. De kans is dus reeël en bovendien zijn de gevolgen zeer groot als een brand zich voordoet. U kunt de nodige maatregelen nemen om te zorgen dat de brandveiligheid in huis toeneemt, mocht er dan onverhoopt brand uitbreken dan bent u goed voorbereid met de aanwezigheid van een brandblusser, blusdeken, vluchtladder en rookmelders. Rook is het grootste gevaar voor brand in een woning, zo werd onlangs door onderzoekers van de Brandweeracademie en Brandweer Nederland bekend gemaakt. Voor meer gegevens zie ook Feiten en Cijfers.

Gebruik en plaats 

Om rook tijdig te ontdekken dient een rookmelder aan het plafond bevestigd te worden. Uitzondering hierop is een puntdak: in dat geval kan de rookmelder het beste 50-100 cm onder de nok bevestigd worden.

Een koolmonoxidemelder (CO-melder) plaatst u op een plek waar de melder schoon blijft en niet te dicht bij een bij een verbrandingtoestel. Let er wel op dat het alarm goed hoorbaar is. Het is aan te raden de melder op een hoogte van minimaal 1,50 meter te monteren. Koolmonoxide vermengt zich namelijk met de lucht en stijgt.

​Meer informatie per productcategorie  - rookmelder of koolmonoxidemelder - treft u aan in het menu aan de rechterzijde.

Wat moet ik doen bij melding koolmonoxide?

Indien sprake is van koolmonoxidevergiftiging zorg er dan voor dat de personen om wie het gaat zo snel mogelijk uit de giftige atmosfeer gebracht moeten worden, direct de frisse lucht in. Een hulpverlener moet zeer bedacht zijn op de eigen veiligheid! Bel de hulpdiensten om de juiste medische behandeling te geven.

  1. Waarschuw de huisgenoten.
  2. Zet ramen en deuren wijd open.
  3. Schakel (indien mogelijk) de bron uit.
  4. Haal het eventuele slachtoffer uit de vergiftigde ruimte en leg hem of haar in de frisse lucht / Ga naar buiten.
  5. Bel 112.

Onderhoud

Alleen de aanschaf van een veilig product is niet voldoende. Regelmatig testen en onderhoud draagt bij aan de veiligheid.

Voor een rookmelder geldt dat u ten minste 2 keer per jaar de rookmelder test via de testknop op de rookmelder. Verwijder daarnaast minimaal een keer per jaar het stof van de rookmelder. Dit kan met een stofdoek, of eventueel met uw stofzuiger. Haal nooit de batterij uit de rookmelder, anders dan ter vervanging. Bij sommige rookmelders kan je zelfs de batterij niet vervangen. De batterij heeft in dat geval vaak 10 jaar levensduur. Verf nooit een rookmelder en laat openingen vrij. De detector kan anders hierdoor slecht functioneren.

Neem voor een goede werking van de koolmonoxidemelder de volgende maatregelen:

Test de melder wekelijks en verwijder regelmatig stof van de melder.

Vermijd het gebruik van oplos- of schoonmaakmiddelen in de buurt van de melder.

Verf de melder nooit!