Meer slachtoffers koolmonoxide van slechte CV-ketels

3 november 2014

Er vallen steeds meer slachtoffers door koolmonoxidevergiftiging van verkeerd geïnstalleerde of slecht onderhouden cv-ketels. De Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) is een onderzoek begonnen.

Bij de installatie maken onbekwame installateurs veel fouten, waardoor koolmonoxide vrijkomt, blijkt maandag uit onderzoek van EO-televisieprogramma Dit is de Dag Onderzoek. Jaarlijks vallen er honderd gewonden en tien doden als gevolg van koolmonoxidevergiftiging. Waar het gas voorheen vooral vrijkwam bij open geisers, blijken nu ook cv-ketels gevaarlijk, aldus het onderzoeksprogramma. Voorzitter Tjibbe Joustra van de OVV zegt dat hij “signalen heeft opgevangen” dat de cv-ketels door vakonbekwame installateurs zijn geplaatst. “Hier vallen behoorlijk wat slachtoffers. Wij vinden het van belang dat vakbekwame mensen langskomen om iets te installeren. Daar hebben mensen gewoon recht op.”

Geiser
Vorig jaar werden voor het eerst meer mensen opgenomen met een koolmonoxidevergiftiging door een slechte cv-ketel dan door een open geiser. Het gaat om 83 mensen, tegenover dertig slachtoffers van een geiserprobleem. Eén persoon overleed aan de vergiftiging. In 2012 kregen nog 85 mensen te maken met een vergiftiging door een slechte geiser, terwijl er toen 73 slachtoffers vielen door een verkeerd geplaatste cv-ketel. Het aantal open geisers in Nederland daalt al jaren. In 2001 had nog 1,7 miljoen huishoudens een geiser. In 2012 was dat nog maar 550.000.

Moderne ketels
Door slechte installatie van verwarmingsapparatuur kunnen ook moderne ketels koolmonoxide lekken, zo blijkt in het programma. Sinds in 2007 de Vestigingswet voor bedrijven is afgeschaft, hoeven installatiebedrijven niet aan speciale bekwaamheidseisen voldoen om een onderneming te beginnen. Er is volgens de brandweer de afgelopen jaren sprake van een toename van het aantal onbekwame installateurs op de markt. ”Iedereen kan in feite freubelen met gasinstallaties, met gastoestellen. Dat komt omdat er te weinig regelgeving is op dat gebied”, zegt Charles Meijer van Brandweer Nederland in Dit is De Dag Onderzoek. Hij pleit ervoor dat er vanuit de overheid weer eisen worden gesteld aan de kwaliteit van installateurs. Dat is in België en Duitsland al het geval.

Bron: nu.nl