Brandblussers getest bij Groeten van MAX

In “Groeten van MAX” geven presentator Sybrand Niessen en een team van deskundigen telkens tips en raad om er voor te zorgen dat iedereen onbezorgd en goed voorbereid op vakantie kan gaan. Gemiddelde kijkdichtheid van dit programma: 1,5 miljoen kijkers. VEBON is benaderd door Omroep MAX om mee te werken aan het item: ‘Welke brandblusser moet ik meenemen in m’n auto op vakantie?

Brandblussers zijn bedoeld om beginnende branden te blussen. De brandweer is er pas na 10 minuten. Ben je tijdig met blussen dan kan de schade beperkt blijven. Het is dus zinvol om een blusser in de auto te hebben. Veiligheid staat natuurlijk voorop, als de brand snel in omvang toeneemt dan is een veilige plek zoeken de enige oplossing. Neem nooit onnodige risico’s en voorkom het inademen van rook. Rook is minstens zo gevaarlijk als brand. Rook is vaak giftig, heet en kan snel blijvende schade veroorzaken bij inademen.

Als er brand ontstaat op vakantie of in de auto onderweg naar de bestemming, dan is het fijn om zelf in te kunnen grijpen. Dat kan met een brandblusser. Maar is dit wel verstandig om te doen? En zo ja, welk soort brandblusser is het beste?

In het DEKRA-lab zijn drie verschillende blussers getest:
Poederblusser
Schuimblusser
CO2-blusser

Reist u met de auto, caravan en/of camper neem dan een poeder- of schuimblusser mee met een minimaal volume van 2 kg/l. Maak deze met een bevestigingsbeugel vast bij voorkeur in de auto. In België (alleen voor inwoners van België), Polen, Turkije en Griekenland hoort de blusser tot de verplichte uitrusting van een auto.