Vetblussers thuis

Naar de lijst veilige producten

Brandbestrijding in en om het huis

Een vetbrandblusser is eenvoudig in het gebruik en geschikt voor het blussen van olie- en vetbranden en hoort eigenlijk in iedere keuken thuis. De brandblusser bevat een speciale blusstof bedoeld om een brandende frituurpan af te dekken en adequaat te blussen. Of een brandblusser een een vetbrandblusser is kunt u terugvinden op de blusser zelf door de aanduiding “F”.

Dergelijke blussers hebben meestal nog meer aanduidingen, te weten klasse “A” en klasse “B”. 

Klasse A staat voor het blussen van vaste stoffen.
Klasse B staat voor het blussen van vloeistoffen.
Brandblussers met een aanduiding A, B, F zijn breed inzetbaar en geschikt voor alle brand in en rondom het huis.

Let er bij aanschaf van een vetblusser dus op dat deze geschikt is voor olie- en vetbranden en dus F-Klasse heeft!

Veilig blussen

De veiligste manier om een frituurbrand te blussen is gebruik te maken van een brandblusser geschikt voor het blussen van brandklasse F (olie en vetbranden), de zogenoemde vetbrandblusser.

Bekijk ook het onderstaande filmpje en zie wat er gebeurt als geprobeerd wordt een vetbrand met water te blussen.

https://youtu.be/DPvM_OOd5rY

Brandklassen bij brandblussers

Voor de effectieve bestrijding van een brand, moet u weten welk materiaal er brandt, want de stof die brandt, bepaalt welk blusmiddel het meest geschikt is.

Branden kunnen worden ingedeeld in brandklassen A,B,C,D, en F. Elke brandklasse wordt aangegeven met een pictogram en een letter en voor elke brandklasse zijn blusmiddelen meer of minder geschikt. Deze informatie ziet u weergegeven in onderstaande tabel.

De symbolen voor de brandklassen vindt u op alle goedgekeurde brandblussers, waarmee u kunt zien waarvoor het blusmiddel kan worden ingezet.

Wat is een goede vetbrandblusser?

Niet iedere brandblusser met een Rijkstypekeur is ook geschikt voor het blussen van frituurbranden! Wilt u een blusser hebben die daarvoor geschikt is?

Een goede vetblusser heeft F-Klasse!

Wilt u een dergelijke blusser aanschaffen of controleren of uw blusser geschikt is? Let dan op het onderstaande plaatje. Dit moet zichtbaar op het etiket van de blusser vermeld staan.

LET OP: dit plaatje moet op het etiket op de blusser vermeld staan!

Vereisten

Het is van belang dat u kunt vertrouwen op veiligheidsproducten. Vetblussers zijn veiligheidsproducten en die moeten functioneren op het moment dat u ze nodig heeft. Het is daarom van groot belang dat deze producten aan bepaalde eisen voldoen. 

Voor het gebruik van brandblussers geldt dat deze snel beschikbaar en gebruiksklaar zijn. Ook moeten ze geschikt zijn voor het type brand dat verwacht kan worden bij de omgeving waar de brandblusser gebruikt gaat worden.

Voor het veilig blussen van een frituurbrand adviseren wij een vetblusser. Frituurbranden kunnen ontstaan bij het bakken van oliebollen, friet, kroketten, loempia’s, etc. Een vetbrandblusser wordt aangeduid met het volgende pictogram.

Naar de lijst veilige producten