10 juli 2015
Het merendeel van de koolmonoxidemelders die op de Nederlandse markt te koop zijn deugt niet. Ze voldoen niet aan de technische eisen of er ontbreken bijvoorbeeld goede gebruiksinstructies. Dat blijkt uit recent onderzoek van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). De koolmonoxidemelders die ernstige technische tekortkomingen hebben mogen niet meer worden verhandeld. De NVWA ziet daarop toe.
Ondeugdelijk
De NVWA heeft in het kader van een breder Europees onderzoek 15 verschillende merken en typen koolmonoxidemelders gecontroleerd. 12 van de 15 onderzochte CO-melders bleken niet te voldoen aan administratieve eisen, zoals een goede gebruiksinstructie. De NVWA heeft 4 melders technisch onderzocht; geen van deze voldeed aan de technische eisen. Ze gingen bijvoorbeeld niet op tijd of niet op de goede manier af.
Controles
De NVWA concludeert uit deze onderzoeksresultaten dat geen van de technisch onderzochte CO-melders aan de technische vereisten voldoet. Consumenten die deze producten kopen wordt schijnzekerheid geboden. Alle producenten van ondeugdelijke melders hebben een waarschuwing gekregen; de verkoop van ondeugdelijke melders wordt gestaakt. 2 poducenten moeten een publiekswaarschuwing uitdoen om consumenten die hun product hebben gekocht te waarschuwen. In 2015 zal de NVWA hercontroles van de onderzochte CO-melders uitvoeren. In 2016 zal opnieuw scherp worden gecontroleerd op koolmonoxidemelders.
Zorg voor een goede installatie
CO-melders moeten doen wat ze beloven, dat staat als een paal boven water. Maar een goede en veilige geiser, gaskachel of andere installatie moet het uitgangspunt zijn. Professionele installatie, regelmatig onderhoud en voldoende ventilatie in de ruimte waar de installatie zich bevindt kan veel ellende voorkomen.
Bron: Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit