Wist je dat…over rookmelders…?

Heeft u de filmpjes over rookmelders al voorbij zien komen op onze social media?


Wist u dat rookmelders erg belangrijk zijn en levens kunnen redden? Er bestaan nog veel misverstanden over rookmelders, maar wist u bijvoorbeeld dat… 
• Je niks ruikt als je slaapt, dus ook geen rook
• Je een rookmelder binnen 1 minuut kan plaatsen
• Er naast normale rookmelders ook slimme rookmelders zijn
• Rookmelders niet zomaar afgaan als je een sigaret rookt.
• Je rookmelders hebt met een ingebouwde batterij die 10 jaar meegaat. Deze hoeven dus niet elk jaar vervangen te worden! Mocht u nog twijfelen of vragen hebben, laat het ons weten door een mail te sturen aan: info@federatieveilignederland.nl. Samen zorgen wij voor een brandveiliger Nederland.


Wist je dat je maar drie minuten hebt om te vluchten wanneer er brand uitbreekt? Het is daarom van het grootste belang dat jouw rookmelders op de juiste plaats hangen. 

Wij adviseren om in ieder geval op elke verdieping een rookmelder in de vluchtweg te plaatsen. Bekijk een overzicht van veilige rookmelders op veiligeproducten.nl.


Waar kun je rookmelders het beste plaatsen?

  • Op iedere verdieping in de vluchtroute (meestal de hal en de overloop).
  • Je bent veiliger als je ze ook in de slaapkamers en woonkamer plaatst!
  • Wil je het aller veiligst zijn? Plaats ze dan in alle ruimten waar brand kan ontstaan

Al ruim 70% van de Nederlandse huishoudens heeft minstens één rookmelder in huis! Dit is goed nieuws, maar hoe weet je nu of deze ook echt werkt? Uit onderzoek blijkt dat steeds meer huishoudens een werkende rookmelder hebben. Jij ook? Een goed werkende rookmelder is belangrijk omdat dit de enige manier is waarop je op tijd wordt gewaarschuwd bij een brand. Je merkt het namelijk niet altijd wanneer er brand is. Wanneer jij ligt te slapen, ruik je niets en word je dus ook niet wakker van een brand.
Zorg er dus voor dat jouw rookmelders goed werken. Dit doe je door de melders maandelijks te testen door op de test-knop te drukken. Ook het maandelijks schoonmaken van de rookmelder is een fluitje van een cent: je kunt de rookmelder gewoon uitzuigen met je stofzuiger!


Heb jij al rookmelders in huis? Ja? Super! Hierdoor heb jij meer tijd om te vluchten wanneer er brand uitbreekt.
Nog geen rookmelder in huis? Geen probleem, deze bestel je gemakkelijk hier: https://brandwondenstichting.nl/webwinkel/