Een brand komt altijd onverwachts. Zorg er daarom voor dat u voorbereid bent op mogelijke gevaarlijke situaties. Een brandblusser in caravan of camper is in Nederland niet verplicht, maar daarom niet minder zinvol. Bij het kamperen wordt steeds meer gebruik gemaakt van elektrische apparaten. Zo zijn er vaak een koelkast, koffiezetapparaat en elektrische kookapparatuur en lampen aangesloten. Brandgevaar ontstaat vaak doordat de bedrading niet in orde is of doordat er teveel elektrische apparaten op één aansluiting worden aangesloten waardoor overbelasting van de aansluiting ontstaat. Het veiligst kunt u uw caravan, camper of tent aansluiten op de elektrische campingvoorziening via een blauwe, spatwaterdichte CEE-stekker en neopreenkabel (van maximaal 20 meter lang). Rol de kabels altijd helemaal af om warmteontwikkeling te voorkomen. Bij het gebruik van een verdeeldoos moet u het daarop aangegeven vermogen nooit overschrijden met de aan te sluiten apparatuur.

Middelen

Brandblussers zijn bedoeld om beginnende branden te blussen. De brandweer is er pas na 10 minuten. Ben je tijdig met blussen dan kan de schade beperkt blijven. Het is dus zinvol om een blusser in de caravan of camper te hebben. Veiligheid staat natuurlijk voorop, als de brand snel in omvang toeneemt dan is een veilige plek zoeken de enige oplossing. Neem nooit onnodige risico’s en voorkom het inademen van rook. Rook is minstens zo gevaarlijk als brand. Rook is vaak giftig, heet en kan snel blijvende schade veroorzaken bij inademen. Denk ook preventiemiddelen zoals rook- en koolmonoxidemelders!

Tip

Plaats in (sta)caravan of camper zowel een koolmonoxide- als rookmelder! Wilt u het helemaal goed voor elkaar hebben, plaats dan ook een gasdetector en een goedgekeurde blusdeken.

Wettelijke vereisten

In Nederland niet wettelijk vereist, maar in sommige (Europese) vakantielanden is een brandblusser een onderdeel van de verplichte uitrusting van een auto/camper.Voorbeelden: België, Roemenië, Bulgarije, Polen, Turkije en Griekenland.

De Europese Commissie heeft een app ontwikkeld waarmee alle Europese verkeersregels en veiligheidsvoorschriften in een handig overzicht op een smartphone of tablet zijn terug te vinden. Deze app ‘GoingAbroad’ geeft ook aan of een brandblusser verplicht is.

Download de gratis app door op het icoon te klikken

Veilig barbecueën

Zo’n 200 keer per jaar loopt iemand ernstige brandwonden op door een ongeluk met barbecueën in combinatie met het gebruik van brandbare vloeistoffen zoals spiritus, bio-ethanol, (was)benzine en lampenolie. Steek de barbecue aan met aanmaakblokjes en niet met brandbare vloeistoffen!

Breekt er ondanks alle voorzorgsmaatregelen toch brand uit, verwijder gasflessen uit de omgeving van de brand, meld de brand. Probeer uitbreiding te voorkomen door zelf de brand te blussen, als dat niet lukt, zoek een veilig heenkomen.

Bron: Nederlandse Brandwondenstichting